Ostatní

 
Pánové!
    Myslím si,že v dnešní době jsou díky dobře propracovanému systému vzdělávání trenéři i jejich asistenti minimálně v dorosteneckých divizích a výše na dobré úrovni. Ale všichni vás připravují zhruba stejně. Kde ale můžete získat náskok před svými soupeři je například regenerace a stravování. Já jsem vybral pár poznámek o stravování. Kdo máte zájem přečtěte si je a zkuste to!  
 
 
Stravovací režim
    Základním principem stravování je rychlá přeměna metabolismu během dne, dostatečný přísun složek podporujících výživu kostí a svalů tak, aby hráč byl dostatečně chráněn v rizikovém období růstového spurtu a zároveň dokázal rychle regenerovat. 
Denní režim
1. Po probuzení a ranní hygieně je snídaně s lehce stravitelnými jídly sacharidového typu(pečivo, rýže, pohanka, těstoviny, luštěniny,...) s menším množstvím bílkoviny(plátek šunky,...) a také čaj, voda nebo mléko. 
2. V 9.40 následuje dopolední svačina, obvykle pečivo s pomazánkou a zelenina nebo ovoce.
3. Mezi 12 a 13 hodinou oběd: Polévka, hlavní jídlo, zeleninový salát nebo ovoce. Sportovci by měli sníst 1,5 násobek toho, co nesportující vrstevníci, aby byl pokrytý denní výdej.
4. Odpolední svačina je řízena operativně v závislosti na denním rozvrhu.
5. Po tréninku večeře. Převážně maso nebo ryba s přílohou a zeleninou.
6. Druhá večeře. Mléčná kultura v podobě jogurtu nebo tvarohu, pro zajištění regeneračního procesu přes noc.
 
Pozn.:čerpal jsem z časopisu Fotbal a trénink, článek Organizace stravování v regionální fotbalové akademii Pardubického kraje
 
Zdeněk Hadrovský,trenér U17